ARaymond Industrial EMEA - Ülke Satış Müdürü Orkan Aksoy ile söyleşi
Eylül 2016

Değerli BEYSAD Okurları,

Bu sayımızın üye konuğu ARaymond Industrial EMEA - Ülke Satış Müdürü Sayın

Orkan Aksoy… Orkan Bey kendini ve şirketini o kadar ayrıntılı ve güzel açıkladı ki, bize sizinle buluşturmaktan başka iş düşmediJKendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sizi tanıyabilir miyiz?                                                                                         

ARaymond Industrial EMEA’de, 1 yılı aşkın bir süredir, Ülke Satış Müdürlüğü görevini sürdürüyorum. Öncesinde farklı, çok uluslu Otomotiv şirketlerinde yurtiçinde ve yurtdışında tecrübelerim oldu. Endüstri Mühendisliği ve İşletme Yüksek Lisans’ını tamamladım. Öğrencilik yıllarımda Savunma Sanayi ve farklı sektörleri de tanıma ve tecrübe edinme imkanım oldu. 

A Raymond firmasına ve yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verir misiniz?

ARaymond’un kuruluşu 1865 yılına dayanıyor. Dünyanın eldiven üretim merkezi Grenoble'da 24 yaşındaki tamirci Albert-Pierre Raymond, oymacı Hippolyte-Benoît Allègreve, yaldızcı Alexandre Guttin, bir eldiven tokası için alınan ilk patenti kullanmak üzere bir ortaklık kurdular.

Bugün 150 yıllık Pazar deneyimi ile,ARaymond Network’ün otomotiv bağlantı elemanları sektöründe dünya lideri olduğunu söyleyebiliriz. Metal, plastik ve ikisinin birleşiminin özel avantajlarını kullanarak katma değerli bağlantı elemanları ve montaj çözümleri üretiyoruz.

2015 yılının önemi ile ARaymond’un faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde paydaşlarımız ile 150. yıl kutlamalarımızı gerçekleştirdik. Bugün sokakta gördüğünüz birçok otomobilde ortalama 500 adet ARaymond parçası bulunur.

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Otomotiv sektörü tarafından tanınan uzmanlığımızı diğer sektörlere de taşıdık ve şimdi Ağır Taşıtlar, Endüstriyel, Enerji, Tarım ve Hayat sektörlerinde de hizmet veriyoruz.

Uzmanlık Alanlarımızın en başında;

·         Bağlantı Sistemleri (Metal, Plastik ya da çift materyalli),

·         Sıvı Bağlantı (Quick Connector) ve

·         Birleştirme çözümleri (Yapışkanlı) geldiğini söyleyebiliriz.

5 Yetkinlik Alanımızdan bahsedecek olursak;

·         Mühendislik Hizmetleri ve

·         Metal Dönüşümü,

·         Plastik Enjeksiyon,

·         Yapışkan Üretimi ve

·         Montaj Sistemleri olarak özetleyebiliriz.

A Raymond ile yollarınız ne zaman kesişti?

ARaymond ile yollarımız aslında yaklaşık 5 yıl öncesinde kesişti. Daha önce çalıştığım şirkette, ARaymond Otomotiv sektöründe tedarikçimiz olarak kritik mühendislik bağlantı çözümleri üretimini yapmak üzere seçilmişti, bu aşamada projelerin sağlıklı devreye alınmasını sağlayan sürecin başında bulundum.

Gebze’deki fabrikaya ziyaretlerimde, yönetim toplantılarında ve ARaymond ekibi ile olan görüşmelerimizde benim nazarımda herzaman olumlu anlamda farklı bir yeri oldu.

Bugün ARaymond’un Türkiye Fabrikasına yaptığı yatırımlarda katkım olduğunu görmek, bu projelerin halen yurtiçi ve yurtdışında insanların hayatlarına etki eden yerlerde bulunması mutluluk veriyor.

Şimdi bu özveri ve değerleri, Beyaz Eşya ve diğer sektörlere taşımanın heyecanıyla yolumuza devam ediyoruz.

A Raymond firması organizasyon yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

ARaymond Network’ün Genel Merkezi Fransa Grenoble’da, ARaymond Industrial’ın Merkezi İspanya Barselona şehrinde bulunmaktadır. ARaymond Network bugün 29 fabrikasıyla Amerika’dan, Asya, Avrupa ve Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyada faaliyet göstermektedir.

Bunun yanı sıra farklı ülkelerde, 1 Uzmanlık merkezi ve 11 Mühendislik merkezimiz bulunmaktadır.

25,000 farklı tipte standart montaj çözümü halihazırda üretimimizdedir. 1670 aktif patentimiz bulunmaktadır.

350’si AR-GE çalışanımız olmakla beraber toplamda 6000’i aşkın farklı millet ve kültürden uyum içinde çalışan bir ekibimiz vardır. Network’te 13 farklı lisan konuşulmaktadır.

Toplam ciromuz, Milyar Euro rakamlarında olup bunun %6 kadarı her yıl AR-GE’ye geri yatırım yapılır.

ARaymond Network’ün en önemli fabrikalarından olan ARaymond Türkiye 10 yılı aşkın süredir ülkemizde TAYSAD Organize Sanayii Bölgesi’nde faaliyet göstermektedir. 200’ü aşkın çalışma arkadaşımız bu fabrikamızda görev yapmaktadır.

ARaymond Türkiye’nin ayrı bir Genel Müdürü, yönetim ekibi ve içinde Mühendisliğin de olduğu Satınalma, Üretim, Kalıphane, İnsan Kaynakları, Kalite, Planlama ve Lojistik, Finans ve İş Geliştirme birimleri bulunmaktadır.

ARaymond Türkiye, 2016 yılında büyük bir özveri ile kendi yerleşkesi içinde bulunduğu alanda genişleme ve kapasite artırımına başlamıştır.

ARaymond Industrial’ın üretim lokasyonlarımızdan bağımsız olmak üzere ayrı bir yönetim ekibi ve Genel Müdürü bulunmaktadır. Yine ayrı bir Mühendislik ve Ürün Yönetimi Ekibi ve diğer fonksiyonları bulunmaktadır.

Bu yapı aslında bize Beyaz Eşya ve diğer sektörlerde daha esnek ve detaycı olmamızı sağlamakla beraber, üretim tecrübeleri ile beraber olmayı da sağlamaktadır.

İhracat oranlarınızdan ve en çok hangi ülkeye ihracat yaptığınızdan söz eder misiniz?

Gebze Fabrikamızın %50’nin üzerindeki üretiminin ihracata dayalı olduğunu söyleyebiliriz. Makedonya, Romanya, Mısır, Sırbistan, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere, Almanya, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, İtalya, Fransa, Tayland, Hong Hong, Japonya, Fas, Hindistan başlıca ülkeler diyebiliriz.

Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?

ARaymond’un misyonu değer yaratmaktır. Sürdürülebilirlik, İnovasyon ve Değişim’i , ARaymond ile beraber sıkça duyarsınız.

Aile şirketi olan ARaymond’da Devamlılık ve Bağımsızlık konseptleri temel değerlerimizin parçasıdır.

İnovasyonunun şirketimizin DNA’sında olduğunda söyleyebiliriz.

Düşünün ki 150yıl önce icadı ile bugün hepimizin hayatında en az birkez kullandığı patentli çıtçıtlar bugün farklı formlarda otomobillerde, beyaz eşyalarda, soğutucularda, akıllı cihazlarımızda, evlerimizde, işyerlerimizde kullanılıyor.

Bu örnek aslında İnovasyon yolculuğumuzun nereye gittiği bence çok güzel özetliyor.

Tabii burada ARaymond Ağı’nın yani Takımımızın katılımı çok önemli.

ARaymond Network çalışma felsefesinde; çalışanların yeteneklerini açığa çıkaran bunları destekleyen, yeni fikirleri ve tecrübeleri paylaşan, esnek ve uyum içinde olan ve ihtiyaçlara uygun değişim sağlayabilen yapısı öne çıkıyor. ARaymond Network, çalışanlarını ‘işbirlikçi girişimci’ olarak cesaretlendirir ve destekler. Raymond Ağı'nın son kırk yılda uluslararası ölçekte büyümesi, çalışan sayımızın da beş kat artmasını sağladı. Yöneticiler, endüstriyel alandaki başarının yanı sıra, hepsi aynı saygı ve işbirliği değerlerini paylaşan yetenekli ve motivasyonlu insanlarla çevrili olmaktan da gurur duyuyorlar.                                   

BEYSAD’a ilişkin görüşleriniz,

BEYSAD’ın faaliyetlerini yakinen takip etmekte idim.

Strateji Belgesi çalışmaları, üyeler ile global firmalardaki ziyaretler, yurtdışı fuarlar ve diğer tüm etkinliklerin hem memleketimize, hem de sektöre yön vereceğini düşünüyorum. Bu bağlamda BEYSAD’ın küresel düşünen, yerelden hareket eden çalışmalarını uzun soluklu önemli bir yolculuk olarak görüyorum.

BEYSAD’dan beklentileriniz nelerdir?

‘İnovasyon’, ‘Ar-Ge’, ‘katma değer yaratan projeler’, ‘Robotlar’, ‘Nesnelerin İnterneti’, ’Endüstri 4.0’ günümüzde çok daha sık kullanmaya, duymaya başladığımız terimler olmaya başladı. Ülkemizdeki teşvik ile birçok firma Ar-Ge birimleri oluşturmaya başladı bununla birlikte aslında  

Ar-Ge ‘de kavram olarak yalnızca laboratuvar ortamında olduğu fikrinin dışına çıktı.

Sizler için neler yapabiliriz?

İşte tam bu noktada eklemek isterim, ARaymond Industrial olarak BEYSAD katılımımız ile birlikte, paydaşlarımızı faaliyetlerimiz hakkında daha detaylı bilgilendirmek, katkı sağlamak isteriz.

Farklı bakış açısı ve sektördeki 150 yıllık tecrübemiz ile iş ortaklarımıza Ar-Ge desteği sağlıyor ve katma değer yaratan projelerin Standart ya da Müşterimize Özel olarak üretimini sağlıyoruz.

Özetle, paydaşlarımıza katma değer yaratan projelerin içinde oluyoruz. Bunlar kimi zaman nispeten daha basit ancak daha önce saptanmamış hızlı – standart çözümler olabilir ya da kimi zaman orta ve uzun vadeli katkısı yüksek daha kompleks çalışmalar olabilir.

ARaymond Industrial Mühendisliği, esnek ve dikey yapısı sayesinde yeni bir proje geliştirmede;

Eskiz 3D ve tasarımından, prototip ve simülasyonlara ve düşük ve yüksek adetli kalıp üretimine kadar olan tüm süreçte kendi organizasyonu içinde yönetimini sağlar.

Aslında ARaymond Network CEO’su Antoine Raymond çok güzel özetliyor;

«Ağımızın misyonu değer yaratmak ve müşterilerine katkıda bulunmaktır, bu;  maliyet ve gizli maliyetlerin kısılması, kalite iyileştirmesi, çevrenin korunmasına katkı sağlamak, insanları ağ içinde potansiyeline ulaşması için teşvik etmek, daha insani ve kısıtlanmamış iş ortamı sağlamak,

Bizim gerçek misyonumuz tam manasıyla değer ve anlam yaratmaktır.»

Bu vesile ile nazik röportajınız ve değerli fikirleriniz için tekrar teşekkür ederim.

Önümüzdeki günlerde BEYSAD üyelerimizi Türkiye, Fransa, Almanya ve diğer fabrika ve merkezlerimizde misafir etmekten memnuniyet duyacağız.

Üye Girişi