AST Turkey CEO'su Utku Aksoy ile Söyleşi
Haziran 2023
  • Sizi tanıyabilir miyiz?

Utku Aksoy; 1972 doğumluyum, orta ve lise eğitimimi Galatasaray Lisesi’nde yaptıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans eğitimi sonrası aynı üniversitede bulunan İşletme İktisadı Enstitüsü’nde İşletme okuyarak eğitim hayatımı tamamladım. Akabinde Oyak Renault Satınalma bölümünde ilk profesyonel meslek hayatıma başladım. Daha sonra otomotiv ve beyaz eşya sektöründe yan sanayi olarak faaliyet gösteren bir firmada yaklaşık 18 yıl hemen hemen her kademede ve son olarak da genel müdür olarak çalışma imkanı bularak şirketten 2017 yılında ayrıldım.

        

  • Firmanız ile yollarınız ne zaman kesişti?

O zamanki adı thyssenkrupp Materials olan AST Turkey maceram, CEO olarak Ekim 2017 yılında başladı. 2022 Şubat ayında firmamızı İtalyan çelik devi Arvedi grubu satın alarak karbon sacındaki liderliğini paslanmaz sac alanında da genişletti.

   

  • Firmanıza ve yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verir misiniz?

AST Turkey, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 30.000 metrekare alan içinde 20.000 metrekare kapalı fabrikası ile ‘paslanmaz çelik servis merkezi’ olarak hizmet vermektedir.

 

Grubumuzun 1884 yılında İtalya’nın Terni ilinde kurulan Acciai Speciali Terni fabrikamızda, yerel ve Uzakdoğulu üreticiler başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan paslanmaz sac tedarik ederek, dilme, boy kesme ve yüzey işlemlerini bünyemizde gerçekleştirmekte ve müşterilerimize tedariğini sağlamaktayız.

 

Özetle paslanmaz yassı ürünlerin işlenip dağıtımı konusuna faaliyet gösteriyoruz.

 

  • Firmanızın organizasyon yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

Acciai Speciali Terni (AST) bünyesinde İtalya, Almanya ve Türkiye olmak üzere üç servis merkezinden biriyiz. Organizasyonumuz paslanmaz çelik servis ağında bulunup, Türkiye’de şirket Genel Müdürü’ne bağlı Mali İşler Direktörü, Satış Direktörü ve Operasyon Direktörü olmak üzere sade bir yapı ile çalışıyoruz. MESS ve Türk Metal Sendikası üyeliklerimiz ile organizasyon yapımızı güçlü tutmaktayız.

 

  • Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Paslanmaz çeliğin kullanıldığı her türlü sektöre hizmet vermekteyiz. Bunlardan başlıcaları; beyaz eşya, otomotiv, endüstriyel mutfak, evye ve davlumbaz, paslanmaz mutfak eşyaları, banyo aksesuarları.

 

  • İhracat oranlarınızdan ve en çok hangi ülkeye ihracat yaptığınızdan söz eder misiniz?

Başlıca; Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere, komşu ülkelere ihracatımız sürmekte.

 

Sac malzemedeki kotalar ve Uzakdoğu malzemelerine uygulanan gümrük vergileri sebebi ile ihracat oranımız yıllar bazında %15 ile %25 arası değişmekte.

 

  • Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?

AST Turkey’i diğer paslanmaz çelik servislerinden ayrıştıran en büyük özelliğimiz arkamızda paslanmaz sac üreten bir fabrika desteği olması. Arvedi’nin, Avrupa’da ilk yeşil sacı üreten firma olması bizim ayrı bir değerimiz.

 

Bir başka avantajımız ise İtalya’da iki, Almanya’da bir servis merkezimizin olması. Özellikle beyaz eşya ve otomotiv müşterileri için tedariğin kesilmemesi oldukça önem arz etmekte.

 

İhtiyaç olması durumunda grup içindeki kardeş firmaları kullanma şansımız bizim başka bir değerimiz.

 

  • Pandemi ve savaş süreci ile birlikte; 2022 yılı nasıl geçti?

 

Pandemi sürecinde yaşanan zorluklardan herkes gibi bizde bazı dersler çıkardık. Grup firmalarının aldığı sağlık, çalışma ve finansal tedbirleri uyguladık. Bu hazırlık pandemi sonrası işe hızla bıraktığımız yerden dönmemizi sağladı.

 

Savaş sonrası ise Rusya ve Ukrayna pazarlarına ulaşımımız sonlandı.

 

  • 2023 yılı için öngörüleriniz ve gördüğünüz risk unsurları nelerdir? Depreme ilişkin özel hazırlıklarınız, önlemleriniz var mı?

Maalesef deprem hepimizi çok derinden yaraladı. Yaraları bir an önce saracağımızdan şüphemiz yok.

 

Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesi paslanmaz çeliğin önemli bir pazarı. Depremden etkilenen müşterilerimiz oldu. Bu süreçte kendilerine maddi ve manevi destek için elimizden geleni yaptık.

 

Fabrikamızın olduğu bölge depreme karşı dirençli, fabrikamız 2008’de inşa edilen yeni bir bina. O anlamda oldukça güvendeyiz. Rulo ve raf stoklamalarını daha da güvenli hale getirdik çünkü 20-25 tonluk sac ruloların hareket etmesi hem can hem de makine/bina anlamında büyük zararlar verebilir.

 

2023, dünyada ekonomik olarak bir daralmanın olacağını gösteriyor. Ülkemiz de bu daralmadan etkileniyor. Şirket olarak dinamik bir bütçe ile bu süreci yönetmeye çalışıyoruz.

 

  • Sanayi 4.0’ın Türkiye gelişimini nasıl görüyorsunuz? Dijitalleşmeye ilişkin çalışmalarınız, tedbirleriniz var mı?

Temmuz 2023 itibari ile SAP4 Hana geçiş projemiz var. Bu bize ileride tedarikçi ve müşteri ağında çok sadeleşme sağlayacak.

 

  • BEYSAD’a ilişkin görüşleriniz, BEYSAD’dan beklentileriniz nelerdir?

Sektör paydaşlarının buluştuğu bu değerli platformda hem şirketim adına hem de şahsım tekrar bir arada olmaktan çok mutluyum.

Üye Girişi