BEYSAD–3M işbirliği ile 3M Amerika-St. Paul Genel Merkezi'ne gezi yapıldı
24-30 Haziran 2013

3MMinnesota Mining and Manufacturing

Bilindiği üzere BEYSAD Beyaz Eşya Yan Sanayii Strateji Belgesi sonunda, sektörün gelişimi için 5 hedef ortaya kondu ve bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için 5 komite oluşturuldu. Oluşturulan komitelerimizden “Ar-Ge Kapasitesini Geliştirme ve İnovasyon Komitesi” çalışmaları kapsamında, komitenin de bir üyesi olan 3M firmasının Amerika Minnesota’daki (St. Paul) İnovasyon Merkezi’ne 24-30 Haziran 2013 tarihleri arasında bir gezi düzenlendi.

Dünyanın en inovatif ilk 3 şirketinden biri olan 3M’i, 111 yıldır inovasyon devi yapan teknolojilerini, araştırma-geliştirme faaliyetlerini ve inovasyon yaklaşımlarını yakından tanıyabilmek, karşılıklı fayda sağlayabilmek, beyaz eşya sektörüne ve sektöre hizmet veren tüm üye firmalarımıza katkıda bulunabilmek, üyelerimizi geliştirebilmek, vizyonlarına vizyon katmak amacıyla yapılan bu geziye ana sanayi yetkilileri ile birlikte 18 firmadan 21 kişi iştirak etti.

Gezimiz İstanbul Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde buluşmamız ile başladı. Her birimiz uzun bir yolculuğa çıkacağımız için heyecanlı ama dünyanın inovasyonda ilk 3 şirketinden birinin çalışmalarına tanık olacağımız için de mutluyduk. Gezimizde profesyonel ve genç bir ekiple birlikteydik. 10 saat 45 dakikalık bir uçuşun ardından Chicago havalimanına indik ve uzun bir pasaport sırası sonrasında büyük bir heyecanla gittiğimiz aktarma kontuarında uçağımızın Tornado kasırgası sebebi ile iptal edildiğini öğrendik ve bir gece Chicago’da konakladık. İnanılmaz uyumlu, çabuk çözüm üreten ve sakin bir ekiple birlikte olmak işlerimizi inanılmaz kolaylaştırdı.

Ertesi günü ara uçuşta yaptığımız inanılmaz eğlenceli yolculuk ile 3M Minnesota İnovasyon Merkezi kampüsüne ulaştık. Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar departmanının global ekibinden yetkililer bizi güleryüzle karşıladılar. Bir günlük gecikmeyi kapatabilmek için hemen İnovasyon Merkezini gezmeye başladık. Şirketin tarihçesini, aya ilk ayak basan Neil Arstrong’un ayakkabısının altındaki malzemenin bir 3M ürünü olduğunu, bu başarının da pek çok 3M buluşu gibi tesadüf eseri olmadığını gördük. Maskeleme bandının mucidinin 3M olduğunu ve bir müşteri ihtiyacı sonrasında nasıl bulunduğunu öğrendik. Özel şifrelerle bir kürenin içine girdik ve uzandığımız rahat deri koltuklardan yukarıdaki kubbeden 3M’in hikayesini ve inovasyon kültürünün altında yatan altyapının ne olduğunu nefis bir görsel şölen ve 3 boyutlu bir şov ile izleme şansına sahip olduk. 3M’in çözüm üreten, hayatı kolaylaştıran ürünlerinin ardında aslında 46 tane teknoloji platformu olduğunu, bu teknolojik platformların birleştirilerek ürünlerin oluşturulduğunu öğrendik. Bu görsel şölen sonrası her bir teknoloji platformunun tanıtıldığı masaların başında çok çeşitli yüzlerce 3M ürününe dokunma ve test etme fırsatını da yakaladık.

3M Teknolojisi her şirketi ilerletir

3M ürünleri her evi güzelleştirir

3M inovasyonu her hayatı zenginleştirir

İlk gün yapılan hızlı bir İnovasyon Merkezi turu ve tanışmanın ardından 3 tam günü 3M İnovasyon Dünyasının içinde geçirdik. 3M bize normalde erişimin olmadığı laboratuvarlarının dahi kapılarını açtı ve pek çok yerini gezme fırsatı elde ettik. İş dışındaki zamanlarda da yine 3M organizasyonu ile çok keyifli zamanlar geçirdik ve birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulduk.

Seyahatimizin ilk iş gününde 3M yetkililerinden 3M Global Beyaz Eşya Pazarı İş Geliştirme Müdürü Bay Don Kwak, 3M Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar Birleştirme Teknolojileri Direktörü Bayan Wei Moline ve 3M Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar Genel Müdürü Bay Günther Gressler kısa birer açılış konuşması yaptılar ve bizleri daha yakından tanımak istediklerini, bu geziden beklentilerimizi bilmek ve organizasyon sonunda ne kadarını gerçekleştirebileceklerini anlamak istediklerini belirttiler. 3M Global Ekibi’nin konuşmalarının ardından BEYSAD tanıtım filmi tüm 3M Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar Global Yöneticilerinden oluşan ekibin de olduğu salonda paylaşıldı. BEYSAD tanıtım videosunun ardından, BEYSAD’ı temsilen ilk olarak BEYSAD Başkan Vekili Sayın Hasan Danişment bir açılış konuşması yaptı. BEYSAD’ın kurucu üyelerinden olan Sayın Danişment, BEYSAD’ın ve Türkiye beyaz eşya yan sanayi sektörünün geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti, gençlerde gördüğü başarı, hırsı ve dünya vizyonunu, birlikte olduğumuz harika ekibi tanıttı ve verimli bir organizasyon olmasını temenni etti.

Hasan Danişment’ten sonra bu organizasyonun gerçekleşmesine büyük katkı sağlayan Ar-Ge ve İnovasyon Komitesi Başkanı ve aynı zamanda BEYSAD YK Üyesi Sayın Burak Özaydemir de 3M yetkililerine Türkiye’yi, Türkiye Beyaz Eşya sektörünü, BEYSAD’ı, Strateji belgesi çalışmalarını anlattığı bilgilendirici ve etkileyici bir sunum gerçekleştirdi. Ardından tüm misafirler kendilerini ve şirketlerini tanıtan kısa konuşmalar yapıp, bu seyahatten beklentilerini aktardılar.

3 gün boyunca gerçekleşen çalıştaylarda beyaz eşya sektörünün geleceği, Türkiye’nin dünyadaki konumu, 3M’in bu sektör için sunduğu çözümler, ana sanayiyle ve yan sanayiyle yapılabilecek işbirlikleri detaylı şekilde tartışıldı. Ürünler üzerinde uygulamalar yapıldı ve karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuldu. Katılımcı firmalara ışık tutabilecek, vizyon oluşturabilecek R&D altyapısı nasıl kurulur ve inovasyon kültürü nasıl oluşur gibi bilgiler de 3M dünyasından örneklerle  paylaşıldı. Çok faydalı teknik sunumlarla birlikte bu konuşulan teknolojilerin uygulamalarına ilişkin çok keyifli çalışmalar yapıldı.

Çalıştaylar sırasında 3M Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar Ar-Ge Direktörü Bay John Miller 3M İnovasyon Kültürü ve Ar-Ge altyapısını anlattı. 3M’in 30 yıllık mucizevi ürünü VHB bant teknolojilerinin mucit ekibinden Ted Steiner de bizlere büyük teknolojik buluşlar nasıl yapılıyor, altında ne gibi çalışmalar yatıyor gibi bilgiler verdi. R&D yatırımında dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan 3M’in, R&D ekiplerinin zamanlarının belli bir kısmını sadece düşünmeye ayırması ve yeni ürün bulmak için çalışmak için her gün çalışıyor olması da kültürün devamlılığını sağlayan en önemli etkenlerdenmiş.

Onun dışında 3M Endüstriyel Bant ve Yapıştırıcılar Teknolojileri, Cam Kürecikler, Optik Çözümler, Aşındırıcı Sistemler, Filtrasyon Sistemleri, Akustik Çözümler hakkında detaylar paylaşıldı, ürünlerin geliştirildiği laboratuvarlar gezildi ve daha ticarileşmemiş bazı ürünler için sektör duayenlerinden geribildirim alındı. Çalıştayda ürünler üzerinde yapılan uygulamalar da çok dikkat çekiciydi. Ses seviyesini azaltan sönümleme folyosu, iz bırakmayan etiketler ve çizilmeyen kaplama materyalleri katılımcıların oldukça ilgisini çekti.

Programın belki de en etkileyici yeri 3M Post-it’in mucidi Bay Arthur Fry’in sürpriz şekilde ikinci günün ortasında salona girme anı idi… Bay Fry, müthiş enerjisi, gülen yüzü ve mütevazi tavırları ile Post-it’i nasıl bulduğunu bizlerle paylaştı. Bol bol fotoğraf çekmemize izin verdi. 1931 yılında Minnesota’da doğan Bay Fry, 1953 yılından bu yana 3M’li… Arabasını otoparkta bulabilmek çok kolay, çünkü plakası post-it J3M bilim adamlarından Doktor Spencer Silver laboratuvarlarda yapışkanlarla ilgili yoğun bir araştırma içerisindeydi. Çalışmaları sırasında yüzeylere hafifçe yapışan, ancak kolaylıkla çıkarılıp yeniden farklı yerlere yapıştırılabilen eşsiz bir yapışkan keşfetti. Çıkarılıp yeniden yapışabilen bir not kağıdı fikri ise Silver’ın meslektaşı Art Fry’ın aklına kilise korosunda ilahi söylerken geldi. Fry’ın ilahi kitabının sayfalarını işaretlerken kullandığı kağıt parçaları kitabın arasından düşüyor ve işaretlediği sayfaları kaybetmesine neden oluyordu. Fry meslektaşı Silver’ın bulduğu yapışkanı bir kağıt parçasına sürerek kitapta istediği sayfaları işaretlemede kullandı. Sayfa işaretlemede kullanılacak olan buluşunun proje dosyasını yöneticisine sunarken de dosyanın üzerine yapıştırdı; proje bitti yazarak iletti. Yöneticisi de post-it kağıdını üzerine cevap yazarak Fry’ın masasına yapıştırdı. Böylece buluşunun sadece sayfa ayracı değil aynı zamanda not ileticisi olarak kullanılabileceğini de fark etti. Yani post-it’in bulunması bir kaza sonucu değildi.

Post-it’in rengi sarı idi çünkü pembe ya da mavi olursa cinsiyet temsili gibi olacaktı. Sarı dikkat çekmesi için iyi bir tercihti.

1989’da Hugo kasırgasından kaçan bir aile, evlerinin kapısına post-it ile bir not bırakırlar. 3 gün sonra döndüklerinde bahçelerindeki meşe ağaçlarının yerlerinde yeller eserken, bıraktıkları post-it hala oradadır.

Uçağın burnuna yapıştırılan bir post-it 800 km/h hıza ve -45 derece sıcaklığa saatlerce dayanarak Las Vegas’dan Minneapolis’e ulaştı.

Çalıştayın son gününde karşılıklı olarak tüm beklentilerin karşılandığı belliydi. 3M ekibi, İnovasyon ve Ar-Ge kapasitesini geliştirme komitesinin ve BEYSAD üyelerinin yüzleri gülüyordu. Sektörde söz sahibi, işinde lider ana sanayiden yan sanayiye çok farklı alanlarda faaliyet gösteren bu kadar çok firmanın bir araya gelerek sektör hakkında ilk elden bilgilerini direkt paylaşıyor olması da 3M global Ar-Ge ekibi tarafında heyecan yarattı. 3M Amerika tarihinde beyaz eşya pazarı için ilk kez bu kadar farklı firmadan yetkili bir araya gelerek bir sektör hakkında çalıştay gerçekleştiriyordu. 3M Türkiye ekibi ve BEYSAD Ar-Ge komitesi üyeleri de bunun haklı gururunu yaşadılar.

Çalıştaylar dışında gerçekleştirilen etkinliklerde de son derece keyifli zamanlar geçirdik. Missisipi Nehri’nde Tekne turu, golf arabaları ile Tartan Park’ta gezinti ve golf eğitimi, akşam yemekleri ve keyifli sohbetler gün içindeki verimli ama yoğun günlerimizde bizleri rahatlatan anlar oldu.

Geziye büyük emek verildiği belliydi. Ar-Ge komitemiz ve üyeleri olmasaydı, 3M Türkiye Endüstriyel Ürünler Ülke Direktörü Sayın Zafer Kaşıkara, 3M Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar Pazarlama Yöneticisi Sayın Asena Kök Yücebilgiç ve 3M Endüstriyel Bantlar ve Yapıştırıcılar Satış Müdürü Sayın Oğuz Batukan olmasaydı bu kusursuz gezi gerçekleşemezdi herhalde. Bu değerli kişiler başta olmak üzere büyük emeklerle hazırlanmış olan bu gezide uyumlu, bilgili, tecrübeli, işine hakim ve özverili harika bir ekiple hepimiz keyifli ve verimli bir çalışma ortamı geçirdik. 3M’in ev sahipliğinde çıkılan bu yolculuk hepimize yeni ufuklar açtı ve yeni vizyonlar kazandırdı.

Başta 3M yetkilileri olmak üzere, geziye katılım göstermiş olan tüm misafirlerimize teşekkürlerimizi sunarız. 3M Amerika tarafında Bayan Wei Moline ve Bay Don Kwak’ın çabalarını unutmak mümkün değil doğrusu. Çok ama çok teşekkür ederiz kendilerine. Ana sanayilerimizin katkı ve desteklerini Strateji Belgesi oluşum sürecinin en başından beri hep hissettik. Komite çalışmalarının 4. ayı itibariyle de komitelerimize katılımlarını sağlayarak gücümüze güç, bilgimize bilgi kattılar. Bu bağlamda bu gezide de bizleri yalnız bırakmadıkları için ana sanayi yetkililerimize de teşekkür ederiz.

Üye Girişi