BEYSAD Üyeleri Arçelik'in Yerli Garage'ında
28 Mart 2017

Arçelik, girişimcilerden yılda 20 bin fikir bekliyor

Teknoloji girişimcilerinin (startup) fikir aşamasında olan projelerini daha kolay prototip haline dönüştürmesini ve ürünleştirilmesini sağlamak isteyen Arçelik, Çayırova Kampüsü’nde ‘Garage’ adındaki merkezi açtı. Fikri olan tüm girişimcilere açık olan merkeze yılda gelecek 20 bin fikirden 200 prototip oluşturulması bekleniyor.
 
Sanayi 4.0 çalışmalarımız kapsamında, örnek uygulamaları üyelerimizle paylaşmayı, paydaşlarımızın uygulama örneklerini görebileceği yerlere üyelerimizi davet etmeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 28 Mart 2017 Salı günü, 2 farklı oturumda Arçelik Atölye 4.0 ve Garageziyaretini gerçekleştirdik.
 
Üretimdeki geleceğin teknolojilerini tanıtmak ve bu teknolojileri birebir deneyimleme imkanı yaratmak üzerine oluşturulan Atölye 4.0 ile çalışanların, özgün fikirlerini hızlıca gerçekleştirebileceği, dijital ileri imalat teknolojileri sunan, ortak çalışmayı teşvik eden yaratıcı bir mekana sahip olmaları için kurulan Garage ziyaretine toplamda 70 BEYSAD üyesi katıldı ve organizasyon aşağıdaki program dahilinde gerçekleşti. 
 
Program detayları:
Atölye 4.0’da karşılama
Arçelik Endüstri 4.0 uygulamaları hakkında bilgi paylaşımı
Atölye 4.0’ın ziyaret edilmesi
Garage Transfer
Garage’ın ziyaret edilmesi 

 
Organizasyonda emeği geçen Arçelik yetkililerine ve yoğun ilgi gösterip katılımcı olan üyelerimize teşekkür ederiz.
 
Koç Topluluğu’nun tüketici elektroniği ve beyaz eşya şirketi Arçelik, teknoloji girişimlerini (startup ve maker) desteklemek için ‘Garage’ adındaki merkezi Çayırova Kampüsü’nde hayata geçirdi. Donanım üzerine yoğunlaşan girişimcilerin fikirlerini hızlı bir şekilde prototip haline getirmesini ve ürüne dönüştürmesini desteklemek amacıyla kurulan Arçelik ‘Garage’, 7’den 70’e fikri olan herkese açık bir şekilde tasarlandı. Bu çerçevede ortak çalışma alanları, prototip üretimi için endüstriyel 3D yazıcılardan CNC makinelerine kadar gerekli tüm araçlar girişimcilerin kullanımına sunuluyor.
 
Yılda 20 bin fikir
Daha önce Ar-Ge’de yaratıcı olabilmek, müşterilerinin ihtiyaçlarını doğru analiz etmek ve bunun sonucunda da ürüne daha kolay geçebilmek için mühendis istihdam ettiklerini ifade eden Arçelik A.Ş. Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, “Bugün ise sadece teknik alanda deneyimi olan kişiler değil, farklı meslek alanlarında uzmanlaşmış çalışanlarımızla multidisipliner bir yaklaşım sergiliyoruz. Garage’ı yeni bir Rönenans dönemi olarak tanımlıyoruz. Bu alanı fikri olan herkesin hayallerini kısa sürede ürüne dönüştürebileceği bir ortam yaratmak için kurduk. Hedefimiz Garage’da bir yıl içerisinde 20 bin fikri değerlendirip, 200 prototip ile geleceğin ürünlerini şimdiden tasarlayıp üretmek” dedi.
 
Fikri olan girişimcilerin ürünü hayata geçirebilmeleri için 4 farklı süreçten geçtiğini anlatan Öztürk, “Bunlardan ilki ‘Ideathon’. Bu bölümde girişimciler, fikirlerini farklı alanlardan gelenlerle ortak bir masanın etrafında tartışıyor. Olgunlaşan fikirler, ikinci bölüm olan ‘Makeathon’a geçiyor. Burada fikirler kesilerek biçilerek fiziksel bir hale dönüştürülüyor. Daha sonra ‘Boothcamp’ bölümüne geçen fikirlerin prototipleri oluşturuluyor. Burada başarılı olan projeler daha sonra ürüne dönüştürülmesi için üst düzey yöneticilerimizin katıldığı ‘Demo day’e (sunum günü) katılıyor. Projelerin üst düzey yöneticilerimiz tarafından onaylanması durumunda ise ürünleşmesi için gerekli destekler sağlanıyor” diye konuştu.
 
Endüstri 4.0 için ‘atölye’ kurdu
Arçelik A.Ş. çalışanlarının Endüstri 4.0’ı en yeni örnekleri ile tecrübe edebilmesi için ‘Atölye 4.0’ı kurduklarını anlatan Öztürk, “Dünyadaki akıllı fabrikaları inceleyerek Arçelik süreçlerinde kendimizi geliştirecek alanlar belirliyoruz. Bu dönüşüm yolculuğuna yüksek otomasyon, veri madenciliği ve analitiği, yüksek verimlilik ve kalite odaklı çevik üretim sistemlerinde pilot projeler ile başladık. Arttırılmış ve sanal gerçeklik gibi görsel teknolojileri, insan-robot etkileşimli iş istasyonlarını ve karar verebilen akıllı otomasyon sistemlerini süreçlerimizle bütünleştirmek üzerine yoğunlaşıyoruz” dedi. Ayrıca Öztürk, Koç Üniversitesi işbirliğiyle TECH PRO Akademi’yi kurduklarını söyleyerek, “Yetkinlik ihtiyaç analizleri bu akademide yapılıyor” dedi.

Üye Girişi